כל תכנית בנייה זקוקה להיתר לתכנית הבנייה כולל תכנית התחדשות עירונית או כל מה שלא יהיה. כל הקמה של מבנה בישראל, לכל מטרה שרק תהייה זקוקה להיתר (למעט חריגים הקבועים בחוק). במאמר זה נדריך אתכם לגבי ההיתר, מה צריך לעשות ואיך. מי שמספק את ההיתר זוהי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה או במקרים מסוימים, רשות הרישוי. זהות מנפיק ההיתר נקבעת לפי זכויות הבנייה המופיעים בתוכנית המתאר.
היתר לתכנית
רישיון זה מעניק לקבלן את האישור הרשמי להתחלת הבנייה באתר, בהתאם לחוקים מחוק התכנון והבנייה, ובהתאם לתקנים ישראליים ובינלאומיים בתחומים הנוגעים לבנייה, הכוללים מלבד הבנייה עצמה גם אלמנטים הקשורים לאיכות הסביבה ועוד. בין היתר נבדק גם עמידת התכנון במסגרת זכויות הבנייה שנקבעו בתוכנית המתאר המשתנה ממקום למקום.
היתר בנייה נדרש לא רק כאשר רוצים לבנות מבנה כלשהו אלא גם כאשר רוצים להרוס מבנה, לצורך בנייה מחדש או לכל צורך אחר, גם פעולה זו דורשת היתר לתכנית ההריסה. דרך זו של הענקת רישיון והאיסור הגורף להתחיל לעבוד ללא היתרי בנייה מאפשרת לרשויות למנוע סכנות העלולות להיגרם מעבודות בנייה בלתי מפוקחות. וכמו כן, גם אם בעל הקרקע רוצה לשנות את הייעוד של הרקע מהרשום בתוכנית המתאר הוא צריך להגיש בקשת היתר.
רשות הרישוי או הוועדה המקומית לתכנון ובנייה נותנים כאמור את הרישיון לבנייה, לאחר שבדקו שהתוכנית עומדת בכל הדרישות ובהתאם לכך שאינה כוללת בקשה להקלה או לחריגה מהאמור בתוכנית המתאר. כאשר מדובר בבקשת הקלה מתוכנית המתאר צריכה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה לאשר את התוכנית.
בקשת היתר לתכנית
איך מתחילים בפועל את התהליך? קודם כל שולחים בקשת היתר לתכנית. את הבקשה מכין 'עורך הבקשה' והוא מצרף אליה שרטוט של התוכנית. בתוכנית זו שבדרך כלל מכין אדריכל, הוא צריך כבר להכיל את כל ההנחיות, התנאים והוראות החוק הרלוונטיות למגרש זה שעליו הוא מבקש את ההיתר.
את כל פרטי הבקשה מכניס עורך הבקשה לתוך מערכת הרישוי הזמין. והוא צריך לצרף לכך את כל המסמכים הנדרשים וגם את כל החתימות של הנוגעים לדבר, כגון המהנדס ועוד. כמו כן, הוא צריך לצרף גם את הסכמת בעלי הזכויות במקרקעין. לאחר הגשת הבקשה תתקבל אוטומטית הודעה חוזרת מהמערכת המקוונת של הגשת הבקשה. תאריך זה של קבלת ההודעה החוזרת הוא אשר יקבע את התאריך בו ייחשב שהוגשה הבקשה.
כיום רישוי הבנייה הוא בהתאם לתיקון 101 לחוק התכנון והבנייה. היתר הבנייה מתחיל בקבלת מידע להיתר שעורך הבקשה מקבל. וזה מה שמלווה אותו עד לסיום הבנייה. כלומר הוא צריך לפעול ולבנות בהתאם להוראות ההיתר בכדי שיוכל לקבל תעודת גמר. מצד העירייה, מי שמלווה את התהליך של בקשת היתר לתכנית הוא הוועדה המקומית לתכנון ובנייה. זוהי וועדה שנמצאת בכל עיר ויישוב.
הגשת היתר לתוכנית – האם צריך ליווי של עורך דין?
הגשת היתר לתוכנית כאמור מלווה בכמה שלבים עיקריים – א. פנייה של עורך הבקשה. ב. קבלת מידע להיתר. ג. תכנון אדריכלי וקונסטרוקטיבי של המבנה. ד. קבלת ההיתר בפועל. ה. ביצוע העבודות. כל התהליך הזה הוא הכרחי לגבי כל סוג של בנייה המצריך היתר בנייה. למעט מבנה המוגדר בחוק שאינו מחויב בהיתר. אולם מה שחשוב לדעת הוא שגם מבנים שלגביהם יש פטור מהיתר, מחויבים בחובת דיווח.
לסיכום – תהליך הגשת היתר לתוכנית מתחיל בפנייה לאגף רישוי הבנייה שתחת סמכות העירייה. אגף הרישוי יעניק רישיון בנייה לעורך הבקשה בהתאם לעמידתו בתנאי חוק התכנון והבנייה כולל כל סעיפיו ותקנותיו.
אם עורך הבקשה נתקל בקשיים שעל פי תחושתו אינם ענייניים לעצם הבקשה או שהתהליך מתארך הרבה מדי זמן, מומלץ לו לשכור שירותי עו ד מקרקעין שייתן לו ליווי משפטי כיצד לפעול. הליווי המשפטי לא בהכרח יגיע עד לכדי תביעה בבית המשפט, אולם עצם העניין שעורך הבקשה מגובה בייעוץ משפטי יגרום לגורמים הרלוונטיים לנהוג בו בהגינות ובשקיפות. בכדי לקבל ייעוץ וליווי משפטי להיתר לתכנית תאמו אתנו כבר עכשיו מועד לפגישה.
משרדנו עוסק גם בנושאי: דייר סרבן, נימוקים להתנגדות לתמ"א, מפקח על המקרקעין ועוד